Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

Çerkezler, Uğur'u coşkuyla karşıladı

Çerkezler, Uğur

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur, Susurluk-Demirkapı'da, ev hanımları nın hazırladığı Organik Gıda ve Yöresel Yemeklerin Tanıtımı” etkinliğine katıldı.

Uğur, Susurluk ilçesine bağlı Demirkapı’da Çerkez vatandaşlarla buluştu. Demirkapılı Çerkezler Başkan Uğur’u adeta bağırlarına bastı. Başkan Uğur, Demirkapı’yı dünyadaki tüm Çerkezlerin ziyaret ettiği bir yer yapmak istediklerini söyledi.
Başkan Uğur, Demirkapı muhtarlığına 1 adet diz üstü bilgisayar ile 1 adet masa üstü bilgisayar olmak üzere 2 adet bilgisayar hediye etti. Muhtar Yaşar Atik, tüm Demirkapı halkı adına Başkan Uğur’a teşekkür etti.
Çerkez yöresi olan Demirkapı’da köy kadınlarının yaptığı “Organik Gıda ve Yöresel Yemeklerin Tanıtımı” etkinliğinde vatandaşlara hitap eden Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, şöyle konuştu:
“Bütün Demirkapılılar bir arada, birlikte Çerkez yemekleri yiyoruz. Bu, Demirkapılıların geleneklerine, göreneklerine sahip çıktıklarını gösteriyor. Biz de istiyoruz ki geleceğimiz olan gençlere geleneğimizi, göreneğimizi, atalarımızın nasıl yaşadığını taşıyalım. Ben şöyle bir şey düşünüyorum; Demirkapı’yı dünyadaki bütün Çerkezlerin gelip ziyaret ettiği bir yer haline getirelim. Burada bir lokanta olsun, yalnız Çerkez yemekleri olsun. Türkiye’nin her yerinden insanlar buraya gelsin. Karadeniz’den de Marmara’dan da her yerden gelsin, şurayı bir ziyaret etsin. Buranın folklorunu görsünler, giyimini, kuşamını, yemeğini görsünler. Bu çok önemli yaşatalım. Bazı düşüncelerimiz var zaten. Burada restore edilecek bir ev de var, orayı restore edelim. Bunları yaşatalım ki gelecek gençler bunlardan, ‘Bizim atalarımız, dedelerimiz böyle yaşamış’ deyip devam ettirsinler. Ben emeği geçenlere çok teşekkür ediyordum, çok lezzetli bir yemekti. İnşallah her sene bu tarihlerde böyle devam eder.”
Çocuklarla da sohbet eden Uğur, kendisinden Demirkapı merkezinde bir halı saha isteğinde bulunan çocuklara, hangi takımı tuttuklarını sordu. En çok Fenerbahçe ile ardından Beşiktaş ve Galatasaray cevaplarını veren çocuklara, “Önce Balıkesirspor’luyuz, kendi şehrimizin takımı önce gelir. Balıkesirspor’u tutmanız daha iyi” tavsiyesinde bulundu.
Uğur: “Atatürk ve Çerkez Ethem’in konaklayıp yemek yediği ev restore edilecek”
Uğur, Demirkapı köyünde bulunan tarihi özelliğe sahip eski bir evi restore ettireceklerini bildirdi. Evin kendilerine ait olduğunu ifade eden Nükhet Birinç, baba evi olan bu eski yapının restore edilerek köye kazandırılmasından büyük bir mutluluk duyacaklarını belirterek Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur’a teşekkür etti.
Birinç, “Babaevimiz” dediği eski yapıda zamanında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal’in konuk olduğunu, Atatürk’ün bu evde yemek yediğini, yemek yediği kap ve kaşıkları hala kendi evlerinde özel bir koleksiyon alarak muhafaza ettiklerini anlattı.
Birinç, ayrıca aynı evde Çerkez Ethem’in de konuk edildiğini ve yemek yediğini, Çerkez Ethem’in yemek yediği kaşıkları da sakladıklarını ifade etti.
Demirkapılılar, Başkan Uğur’un “Burayı dünyadaki tüm Çerkezlerin gelip ziyaret ettiği bir yer yapalım” sözünü uzun süre alkışlayıp başkana teşekkür ederken, Uğur, zamanında Sultan Abdülhamit tarafından yaptırıldığı rivayet edilen camiyi gezip inceledi.
Caminin de onarımı ve restore edilmesiyle ilgili talepleri dinleyen Uğur, daha sonra Demirkapı’da harika bir doğa yapısına sahip olan baraj göledinde incelemede bulundu. Demirkapılılar göledin sosyal tesislere açılıp yerel kaynaklar tarafından kullanılmasını, doğa yapısının bu şekilde korunarak halkın kullanımına açılmasını, su ve doğa sporlarının yapılmasının sağlanması gibi projelerle ilgili düşüncelerini aktardılar. Etkinlikte, Demirkapı’nın damadı olan TAV Dış İlişkiler Direktörü, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Meclis Üyesi ve Haliç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Mehmet Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur’a Mescid-İ Nebevi minyatürünün olduğu özel bir hediye takdim etti. Bu arada, Demirkapılılar, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın da köylerinden evli olduğunu açıkladı.
Ziyaret ve temaslarının ardından Demirkapı’dan ayrılan Uğur, kendisine gösterilen yoğun ilgi ve sevgilerinden dolayı Demirkapılılara teşekkür etti.
Etkinliğe, Bandırma Kaymakamı Ali Mantı, Bursa/Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kamuran Taşbilek, Orta Asya Kafkasya Kültür Derneği Başkanı Bursa eski Milletvekili Şerif Birinç, Susurluk Belediye Başkanı Hüseyin Hızlıoğlu, TAV Dış İlişkiler Direktörü Mehmet Erdoğan, Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Avukat Mutlu Aydemir, Demirkapı Muhtarı Yaşar Atik ve çok sayıda vatandaş katıldı.



  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli